Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Dåben – at være båret og elsket af kærlighedens Gud

Dåben – at være båret og elsket af kærlighedens Gud


# Præsternes blog
Udgivelsesdato Udgivet onsdag d. 24. november 2021, kl. 11:27
Dåben – at være båret og elsket af kærlighedens Gud
Ved sognepræst Annette Kassow

Skal barnet døbes? For mange forældre er det en selvfølge, at deres barn skal døbes, fordi de selv er døbt, fordi det er en tradition og fordi forældrene gerne vil give barnet dåben som udgangspunkt i livet. Der er også forældre, som er i tvivl, selvom de selv er døbt og medlemmer af folkekirken, fordi de måske synes, at barnet selv må vælge dåben til, når det vokser op.  

Hvad betyder dåben Det er altid en stor glæde, når der er dåb i kirken; om det er barnedåb, konfirmanddåb eller voksendåb. Dåben er den samme og gør det samme i et menneskes liv. Dåben er et sakramente, en hellig handling og giver tilknytning til Jesus Kristus, til de kristne værdier som næstekærlighed, tilgivelse og værdighed for mennesker. Dåben er tegnet på at høre hjemme i Guds kærlighed, at være Guds kære barn. Dåben giver del i et stort fællesskab også til tidligere generationer. Dåben giver medlemskab af folkekirken. Sådan får barnet et udgangspunkt i livet og kan senere ved konfirmationen selv bekræfte sin dåb.   

Jeg har spurgt nogle yngre og ældre, som ser dåb og barnedåb som noget værdifuldt, om deres tanker. Og her kan du læse svarene, som måske kan være til inspiration.

 

Det er for mig en stor tryghed som barn at få sin barnetro fra sine forældre gennem dåben. Den barnetro er for mig en gave, en grundtone og et lys, som man kan have med sig igennem livet. Når man bliver ung, vil man typisk udfordre sine ståsteder og sine forældre og også sin barnetro. Men jeg tror, det er en gave at vokse op med barnetroen som udgangspunkt i stedet for at vokse op i livet uden en tro og tryghed.

(mand 25 år)

 

Dåben er en måde at samle familien omkring sit barn og fejre, at det er kommet til verden. Man fejrer ikke kun dåben men også barnet, synes jeg. Det er en højtidelighed, som er en god ramme. Det højtidelige gør det også betydningsfuldt. Et minde for livet. Da dåben er den samme for alle, kommer man også ind i et traditionsfællesskab.

(kvinde 28 år) 

 

For mig ville det være mærkeligt ikke at lade sit barn døbe. For det er en kær tradition. Du er døbt ligesom mor og far og moster og bedste.

(mand 30 år)

 

Igennem dåben får man del i noget, som er større end en selv, og man bliver del af et større fællesskab. Samtidig med, at vi får en forbindelse til Gud, bliver vi forbundet med mennesker på tværs af tid og sted. Dåben er også en hensigtserklæring: Vi ønsker for dig, vores barn, at du må lære Gud og Jesus og den kristne tro at kende. Og ikke mindst er det dejligt at give sit barn Guds velsignelse med på vejen.

(kvinde 34 år)

 

At vælge Gud til har altid for mig været at vælge dåben.

(kvinde 69 år)

 

Det første og for mig største er, at Gud i dåben tager os ind som sine børn, uden betingelser eller vore egne evner eller fortjenester.

Dåben er en gave fra Gud, som varer hele livet og også ud over livet.

(kvinde 77 år)

 

Jesus sagde: ”Lad de små børn komme til mig, dem skal I ikke hindre”. Er man i tvivl, om barnet skal døbes, så lad tvivlen komme barnet til gode!

(kvinde 73 år)